Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


!!PotterMore!!

Pottermore
A Pottermore az eredeti tervek szerint októberben kezdte volna meg működését. A készítők azonban tesztelték az oldalt és egy még inkább felhasználóbarát felület kialakítására irányuló változtatásokat hajtottak végre a várható több millió látogató kedvéért - derült ki a Pottermore oldalon olvasható hivatalos bejegyzésből.

A készítők azt még nem közölték, hogy a hétkötetes széria regényei azonnal elérhetők lesznek-e elektronikus formában.

Az interaktív oldal elkalauzolja a látogatókat a varázslás és boszorkányság világába, oda ahonnan az írónő ötletet merített az angol varázslófiú és barátai történetéhez. "Itt az ideje csatlakozni a Pottermore-utazáshoz. 

Van, de nem úgy, ahogy azt sokan elsőre gondolnák. A Pottermore egy érdekes kísérlet az írónő, J. K. Rowling részéről arra, hogy kiegészítse a már elmesélt történetet, és egészen új,interaktív formában találja azt. Szövegrészletek, képek, hangok, videók, minijátékok – ezekből és millió más apróságból tevődik össze a "Pottermore.com" oldalon fellelhető HP-Paradicsom, mely egy gyors regisztrációt követően bárki előtt azonnal feltárul. A  jól ismert, mindenki által ezerszer látott/olvasott történet könyvekre, azon belül fejezetekre van tagolva a Pottermore keretein belül is, az egyes fejezetek legfőbb eseményeit pedig képekből, interaktív jelenetekből ismerhetjük meg. Szigorú értelemben vett “játékmenet” tehát nincs, egyszerűen csak kattintgatunk, a kurzor mozgatásával életre keltjük a megidézett jelenetek szereplőit és eseményeit, és szépen “végiglapozzuk” magunkat a történeten – csak épp bekezdések helyett gyönyörű képek és animációk idézik meg J. K. Rowling fantáziájának szüleményeit.

A Pottermore megálmodói persze gondoskodtak arról, hogy a dolog ne fulladjon unalomba tíz perc után, így a több síkra tagolt jelenetek (a “síkok” közt az előre-hátra nyilakkal vagy egy duplakattintással mozoghatunkgyűjtögethető tárgyak sokaságával lettek teleszórva. Varázslókártyák, könyvek, galleonok és egyéb Harry Potter-relikviák egész garmadájával díszíthetjük virtuális gyűjteményünk polcait, amit aztán büszkén mutogathatunk más játékosoknak, a Pottermore ugyanis közösségi oldalnak sem utolsó. A HP-rajongók barátnak jelölhetik egymásnak, “lájkolhatják” a történet egyes fejezeteit vagy elemeit, megoszthatják gondolataikat, és persze versenyezhetnek, hogy kinek a háza gyűjti össze a legtöbb pontot. A gyűjtögethető tárgyak egy része természetesen nem csak dísznek ha jó, hanem később fel is használhatjuk őket például bájitalfőzés alapanyagaként, vagy új, eddig sosem hallott információmorzsákat nyithatunk meg a történet részleteivel kapcsolatban.

 

A rajongókat tehát garantáltan lenyűgözi a gyönyörű, interaktív jelenetek sokasága és az eddig sosem hallott információk egyenesen az írónő tollából, de mi a helyzet azokkal, akik még csak most ismerkednek a sorozattal? Ezzel kapcsolatban nem nagyon tudok nyilatkozni, hiszen – ahogy a bevezetőben is említettem – fiatalkorom egyik meghatározó élménye volt a HP-sorozat, abban viszont biztos vagyok, hogy a regények olvasása és ezzel párhuzamosan a Pottermore felfedezése egyedülálló élményt teremthet. Némi üröm az örömben, hogy a Pottermore egyelőre csak béta verzióban szórja a varázslatokat, és a hét könyvből mindössze kettőnek az eseményeit eleveníthetjük fel újra – remélhetőleg mihamarabb sikerül a későbbi, jóval tartalmasabb és izgalmasabb regények történetét is Pottermore-formába önteni. További nehézséget jelenthet maga a nyelv is, hiszen az angol nyelvű Pottermore bizonyos fokú angoltudás nélkül egyszerűen élvezhetetlen, kisebb gyerekeknek tehát csak szülői segítséggel ajánlott kipróbálása.

 

Remélem, sikerült felkeltenem ezzel a rövid Ismertetővel a Harry Potter-fanatikusok érdeklődését, a Pottermore ugyanis már most egy igen érdekes kezdeményezésnek tűnik. Interaktív élmény, böngészős játék, közösségi oldal – nehéz definiálni, de annál könnyebb beleszeretni. Úgy látszik, Harry Potter meséje nem ért véget az utolsó könyvvel; a Wonderbookés a Pottermore tökéletes példa arra, hogy még mindig rengeteget ki lehet hozni J. K. Rowling varázsvilágából.

 

www.pottermore.com/

 

A szöveg a "http://www.gamekapocs.hu" oldalról származik!