Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


varázspálcák

A pálcavarázs a mágia egy igen bonyolult, titkokkal teli ága.
A pálca választja a varázslót. Ez az egy tétel vitán felül áll a pálcamágia tanulmányozóinak körében.
 Aki mágusnak született, szinte bármit képes varázsereje közvetítésének eszközévé tenni. Az igazán jó eredmény azonban a varázsló és a pálca kölcsönös affinitását feltételezi. Relytélyekkel teli, bonyolult kapcsolatról van itt szó. Az első lépés a kezdeti rokonszenv, azután a közös és kölcsönös tapasztalatgyűjtés következik, a pálca tanul a varázslótól, a varázsló pedig a pálcától.
 A pálcatulajdonlás kényes kérdés, titokzatos törvények szabályozzák, de a zsákmányul ejtett pálcák rendszerint alávetik magukat új gazdájuk akaratának, sokkal inkább, mint más idegen pálcák. A varázsló a rokonok pálcáját is meglehetős biztonsággal használhatja, ennek köszönhető például, hogy a pálcák örökíthetőek. 

 

Harry Potter:
Magyal és főnixtoll, tizenegy hüvelyk, kellemesen rugalmas.

Ron Weasley:
Az első két könyvben:egyszarvúszőr (örökölte a pálcát).
A harmadik könyvtől:Tizennégy hüvelyk, fűzfa, egyszarvúszőr maggal.

Hermione Granger:
J.K.Rowlingtól tudjuk, hogy Hermione pálcájának sárkányszívizomhúr a magja.

Dumbledore:
Bodzapálca (részletesebben lásd lentebb).

Voldemort:
Tizenhárom és fél hüvelyk. Tiszafa. Erős pálca, nagyon erős...

Lily Potter:
Tíz és egynegyed hüvelyk hosszú, suhogó fűzfapálca. Igézéshez, elbűvöléshez kiváló.

James Potter:
Tizenegy hüvelyk hosszú, hajlékony mahagónipálca. Kimondottan átalakításhoz való.

Rubeus Hagrid:
Tölgy, tizenhat hüvelyk, eléggé hajlékony.

Fleur Delacour:
Kilenc és fél hüvelyk, merev, rózsafa, a magja pedig vélahaj (Fleur nagyanjának a haja).

Cedric Diggory:
Tizenkettő és egynegyed hüvelyk, egyszarvúszőr maggal, kőrisfa. Kellemesen rugalmas.

Viktor Krum:
Gyertyán, sárkány-szívizomhúr. Elég merev, vastagabb a megszokottnál.

Neville Longbottom:
Cseresznyefa egyszarvúszőrrel.

Bellatrix Lestrange:
Diófa, sárkányszívizom húrral, tizenkettő és háromnegyed hüvelyk, merev.

Draco Malfoy:
Galagonya és egyszarvúszőr. Pontosan tíz hüvelyk hosszú. Tűrhetően rugalmas.

Peter Pettigrew:
Gesztenyefa, sárkányszívhúr. Kilenc és egynegyed hüvelyk.

Lucius Malfoy:
Szil sárkányszívizomhúrral.

 

Fleuré, Krumé és Dumbledoré kivételével az összes pálcát Ollivander úr készítette, akinek az Abszol úton található a boltja. Krumét Gregorovics készítette.

Érdekes megfigyelni, hogy Harry, Ron és Hermione pálcájának magjai (főnixtoll, egyszarvúszőr és sárkány-szívizomhúr) kiteszik a három magfajtát. Úgyanígy Harryé, Cedricé, Krumé és Fleuré is négy különböző.

 


Harry és Voldemort pálcájának kapcsolata:
Harry és Voldemort pálcája ikerpálcák, azaz ugyanaz a főnix (Fawkes) adta a magjukat alkotó tollakat. Ezek nem szórhatnak átkot egymásra, ezért kapcsolódott össze a pálcájuk a temetőben. Voldemort pálcája megismételte legutóbbi varázslatait (Priori Incantatem).
Harry és Voldemort a mágia mindeddig ismeretlen, felderítetlen területeire hatoltak. Arra, amikor Harry pálcája gazdája akaratán kívül eltörte Voldemort kölcsönkért pálcáját, nincs precedens, és aligha kad olyan pálcakészítő, aki megjósolhatta, vagy megmagyarázhatta volna Voldemortnak. De Dumbledore sejtette a titok nyitját.
Mikor Voldemort és Harry pálcája a temtőben sajátos reakcióba lépett, Harry pálcája átvett valamennyit Voldemort pálcájának tulajdonságaiból és erejéből, másként fogalmazva: elraktározott egy keveset magából Voldemortból. Így aztán, mikor Voldemort üldözőbe vette Harryt, a pálcája (Harryé) felismerte őt, az embert, aki egyzsrre rokon ás halálos ellenség, és a saját mágiáját fordította ellene, olyan varászt, amelyhez foghatót Lucius pálcája sosem produkált. Harry pálcájában ott és akkor egyesült a bátorsága és Voldemort halálos mágiájának ereje.


J.K.Rowling mondta:

Már 1990-ben magyal pálcát írtam Harrynek, amikor először felvázoltam a Bölcsek Köve hatodik fejezetét. Nem véletlenszerűen választottam: a magyalnak van néhány másodlagos jelentése, amik tökéletesek voltak Harry számára, különösen, ha szembeállítjuk a tiszafához fűződő jelentésekkel, amiből Voldemort pálcája készült. Az európai hagyományok szerint a magyal fa (angolul 'holly' ami a 'holy'-ból ered, magyarul 'szent') elűzi a gonoszt, míg a tiszafa, amely nagyon hosszúéletű (vannak Nagy-Britanniában több mint kétezer éves tiszafák is), szimbolizálhatja a halált és a feltámadást; emellett a fa nedve mérgező.

Valamivel az után, hogy Harrynek adtam a magyalból és főnixtollból álló pálcát, találtam egy leírást arról, hogy a kelták annak idején az év különböző részeihez különböző fákat rendeltek hozzá, és felfedeztem, hogy teljesen véletlenül Harry a születésének 'megfelelő' fapálcát kapta. Ezen felbuzdulva Ron és Hermione is a kelta fák beosztása alapján kapott varázspálcát. Ron, aki a február 18 - március 17-i fázisban született, kőrisfa pálcát kapott (azt hiszem eredetileg bükkfát akartam neki adni) [valamit itt elrontott Jo, mert a könyv szerint nem kőrist kapott a harmadik könyv elején, hanem fűzfát...- szerk.], és Hermione pálcája, aki a szeptember 2 - szeptember 29-ei időpont között született, szőlőtőből készült (már nem emlékszem eredetileg milyen pálcát szántam Hermionénak; lehetséges, hogy akkor még nem választottam neki pálca anyagot).

Csak Hermione és Ron esetében használtam a kelta fahoroszkópot. Például Hagridnak tölgy pálcája van, pedig a kelta rendszer szerint bodza pálcája kellene hogy legyen; Nagy-Britanniában a tölgy 'az erdők királya', erőt, védelmet és termékenységet szimbolizál; milyen más pálca 'választhatná' Hagridot? Mindenesetre volt egy titkos kapcsolat Ron és Hermione pálcája között, amiről csak én tudtam (mostanáig).

Azoknak, akiket érdekel, hogy vannak hozzárendelve a kelta év különböző szakaihoz a fák, itt van a táblázat, amit használtam. Elnézést kérek a kelta fa-szakértőktől, ha esetleg van benne hiba. (Mióta ráakadtam erre, azóta néhány kisebb eltérést találtam már különféle változatokban.)

December 24 - Január 20 = Nyír (Beth)
Január 21 - Február 17 = Berkenye (Luis)
Február 18 - Március 17 = Kőris (Nion)
Március 18 - Április 14 = Éger (Fearn)
Április 15 - Május 12 = Fűz (Saille)
Május 13 - Június 9 = Galagonya (Huath)
Június 10 - Július 7 = Tölgy (Duir)
Július 8 - Augusztus 4 = Magyal (Tinne)
Augusztus 5 - Szeptember 1 = Mogyoró (Coll)
Szeptember 2 - Szeptember 29 = Szőlő (Muin)
Szeptember 30 - Október 27 = Borostyán (Gort)
Október 28 - November 24 = Nád (Ngetal)
November 25 - December 23 = Bodza (Ruis)

A Pálcák Ura:

A pálca méretére vonatkozólag nincs pontos adat. A magja, J.K. Rowling egyik nyilatkozata alapján, tesztrálszőr. Ahhoz, hogy valaki uralhassa a pálcát, le kell győzze annak korábbi mesterét. Ez viszont nem feltétlen jelenti azt, hogy meg kell ölnie az illetőt. Ez a pálcamágia legmélyebb titkai közé tartozik, de akár egy egyszerű lefegyverzés is elegendő, ha ezzel legyőzik az illetőt.

A Pálcák Ura a  Halál ereklyéinek egyike. Ezt a három tárgyat a Peverell testvérek kapták – állítólag magától a Haláltól. A Pálcák Ura volt az a három tárgy közül, melynek mindig is tudtak a létezéséről, mert ez időről időre feltűnt a történelemben, különböző nevek alatt. A pálca első birtokosa, Antioch Peverell, csak fél napig birtokolta azt: a fogadóban, ahol azon az éjszakán megszállt, elvágta a torkát egy csavargó, hogy megszerezze a pálcát.

Az Elder Wand már elnevezésével is különleges, ugyanis ez tulajdonképpen egy  angol szójáték. Az elder szó mind ’idős’-et, mind ’ bodzafá’-t is jelent, és mindkettő igaz a pálcára, ugyanis ez a pálca a világ legerősebb pálcája, mondhatni, a pálcák nagy örege, valamint bodzafából készült.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

-

(Admin, 2012.11.26 17:22)

Kedves Dobó Ádám!
A kérésedet teljesítettük, reméljük, hogy tudtunk segíteni!

Üdvözlettel:
Harry-Potter7 oldal szerkesztői!

bodzapálca

(Dobó Ádám, 2012.11.01 10:13)

Tiszteletem J.K.Rowling !

Aki tud az legyenszives adatot feltenni a bodzapálcáról!!!

Szívéjes üdvözlettel: Mr Ádám Dobó

!

(Admin, 2012.06.08 14:39)

Köszi!

Re: ........

(Admin, 2012.06.08 15:03)

Nincs mit!
Örülök, hogy tetszik az oldal!

.........................................

(Ginny <3, 2012.02.24 17:24)

Nagyon jó oldal! Itt sok új dolgott tudtam meg!! KÖszi!